JP_Bonart-1280x150px-Online-

Notícies

El MACBA inicia una nota etapa i incorpora Valentí Roma i Beatriz Preciado

bonart barcelona - 12/02/14

El 2013, any en què el MACBA assolia la seva majoria d’edat, tres fets van marcar l’evolució del museu. A l’abril es va presentar un pla de sostenibilitat per als propers quatre anys que proposava una estabilitat en les aportacions públiques i un increment dels recursos propis, i situava els públics al centre del cercle virtuós. A continuació, Bartomeu Marí, director del MACBA, va ser renovat en el seu càrrec per quatre anys i elegit president del Comitè Internacional de Museus i Col·leccions d’Art Modern i Contemporani (CIMAM) per al trienni 2014-2016. En tercer lloc, el FAD va decidir canviar la seva ubicació i l’Ajuntament de Barcelona va cedir els seus espais del Convent dels Àngels al MACBA, un fet que li permet envoltar tota la plaça dels Àngels. Sorgit de tot això, i conscients del nou context social i econòmic de la ciutat de Barcelona, s’obre un nou episodi que ens convida a pensar el futur, plantejar reptes nous i actualitzar la capacitat del MACBA de proposar noves formes de coneixement crític i d’acció.

El canvi del sistema productiu del museu s’inicia des d’un nucli format per dues persones de l’equip directiu del MACBA, Bartomeu Marí, director, i Joan Abellà, gerent, i dos assessors externs a llarg termini, que han estat molt vinculats històricament a la institució, Beatriz Preciado i Valentín Roma. Tots ells han treballat conjuntament per elaborar un programa expositiu i d’activitats a partir de sis línies d’investigació crítica, que es desenvoluparan durant els pròxims tres anys. Aquesta nova forma de treball pretén reforçar les connexions entre el museu i els seus diversos contextos immediats, dibuixant una àmplia xarxa d’artistes, comissaris, interlocutors i col·laboradors que, des de l’àmbit metropolità, nacional i internacional, aportin les seves experiències i projectes al MACBA, amb la finalitat de convertir-lo en un laboratori de sabers crítics, un punt de trobada i de referència per a l’anàlisi d’unes pràctiques artístiques en ple procés de mutació. En essència, es tracta de connectar amb més intensitat les grans àrees d’activitat del museu: de la recerca a l’exposició, de l’educació als nous formats de creació artística, de la interpel·lació a l’escriptura de la història.

Beatriz Preciado, doctora en Filosofia i directora del Programa d’Estudis Independents del MACBA, ha organitzat nombrosos seminaris i cursos al museu. Autora de llibres com Testo Yonki (2007), Pornotopía. Arquitectura y sexualidad en «Playboy» durante la guerra fría (2010), finalista del premi Anagrama d’Assaig, i Manifiesto contrasexual (Opera Prima, 2011).

Valentín Roma, historiador de l’art i comissari d’exposicions vinculat al MACBA des de l’any 1997 amb projectes com Pintura dels setanta. Superfície i color (1997); Grup de Treball (1999); Dau al Set (2000); Muntadas. On Translation: Museum (2002); Joan Hernández Pijuan. Tornant a un lloc conegut (2003) i Desacuerdos (2005), entre d’altres. Els seus últims projectes curatorials han estat Archivo F.X./Pedro G. Romero, Wirtschaft, Ökonomie, Konjunktur (Württembergischer Kunstverein de Stuttgart), Contra Tàpies (Fundació Antoni Tàpies de Barcelona) i Manolo Laguillo. Razón y ciudad (Museo ICO de Madrid).

En el programa d’exposicions del MACBA fins al 2016 s’han previst exposicions dedicades a Joan Brossa, Xavier Miserachs, Osvaldo Lamborhini, Ignasi de Solà-Morales i Enric Miralles. La nova etapa comptarà amb els edificis del Convent dels Àngels, La Capella i la plaça dels Àngels. La programació de la nova etapa començarà el dia 2 d’abril amb una mostra d’Eugeni Bonet.

BanerRocas180x180Banner-Consuelo-Kanaga-180x180px_v1-cat-1

Et poden
Interessar
...

banner_aire_bonart_horitzontal