banner-oro-1280x150

Notícies

BBK presenta el nou programa de beques, exposicions temporals i activitats educatives

BBK presenta el nou programa de beques, exposicions temporals i activitats educatives
bonart bilbao - 11/03/19
Després de la recent signatura del conveni de col·laboració entre BBK i la Fundació Museu de Belles Arts de Bilbao per a la convocatòria del Concurs d'Arquitectura per a l'ampliació i reforma del museu -el passat 11 de febrer de 2019-, es presenta avui el Programa BBK / Museu 2019, que estableix les principals activitats previstes per a aquest any en les següents línies d'actuació conjunta: activitats educatives i de difusió, beques d'investigació i exposicions temporals.
Activitats educatives Amb una consolidada trajectòria de 35 anys, el Departament d'Educació i Acció Cultural del museu organitza una àmplia oferta d'activitats dissenyades segons diverses necessitats i dirigides a un públic cada vegada més nombrós. Des de les propostes que donen suport a la conscienciació mediambiental del currículum escolar fins a l'atenció a l'experiència de la gent gran o el gaudi del museu en família, més de 60 activitats i tallers anuals es dirigeixen a una audiència que en els últims deu anys es xifra en 266.115 persones. Tots els programes educatius s'ofereixen en basc, castellà i, en menor mesura, anglès, i es publiquen al lloc web del museu.
Pensament crític, creativitat i sensibilització mediambiental
Les propostes educatives del museu per a escolars fan de les obres d'art una eina per al diàleg i la reflexió, alhora que desenvolupen el pensament crític i la creativitat. Des dels ja clàssics itineraris "Descobreix el Museu", "Contacte", "Iniciació", "Bàsic" i "Pintura Antiga" fins a tallers vinculats a la sensibilització mediambiental -com "Reciclem els residus" o "Rutes insòlites" - passant pels específicament desenvolupats per les principals exposicions temporals, aquestes activitats donen al museu àmplia resposta a tots els nivells del sistema educatiu.
El museu com a espai alternatiu "Mirades creuades" és un programa dirigit a joves d'entre 15 i 20 anys. Al llarg de tot un matí, grups reduïts d'estudiants debaten una proposta dinamitzada per dos artistes per, posteriorment, participar en un taller a on materialitzen en imatges l'experiència viscuda. Es genera així un espai alternatiu al museu on els joves són protagonistes de accions- creacions que poden incorporar com a aprenentatge vital.
Art i creativitat en família Des de la estimulació primerenca per a nadons d'entre 1 i 3 anys fins a activitats per a famílies amb fills fins a 12 anys, aquest programa, de reserva en línia i que gaudeix d'enorme acceptació en les seves dues convocatòries anuals, està concebut per gaudir del museu en família amb la mediació d'un educador-artista que activa l'experiència segons els interessos del grup. "Imagina un museu", "Vagi conte", "El museu en dansa", "Quina formes són aquestes!", "Gyncana al museu", "Senderisme tèxtils", "La cabana dels teus somnis", "Postals viatgeres "o" el so dels colors "són alguns dels originals títols que reflecteixen l'esperit d'aquest programa.
Formació contínua Amb l'objectiu de garantir el dret a la formació contínua de totes les persones, en aquest epígraf s'inscriuen activitats dirigides a públic adult en programes de formació i de cadenes amb inquietuds culturals. S'ofereixen recorreguts autònoms per la col·lecció permanent ajudats per materials escrits i audiovisuals dissenyats pel Departament d'Educació, i visites i tallers relacionats amb les exposicions temporals orientats per personal educatiu.
Coneixement i memòria A través de tres activitats desenvolupades per a majors de 60 anys -els tallers "Entreteixint històries" i "Memoras compartides", i un cafè tertúlia-, l'art serveix com una eina col·laborativa per explorar experiències que afavoreixen el coneixement i la memòria dels participants.
Activitats de difusió Taller La lletra compartida (l'ABC secret) El programa d'exposicions dóna peu a activitats desenvolupades durant el temps limitat de les mostres. Per aquesta qualitat temporal, les propostes són molt variades i generalment van acompanyades de materials de suport descarregables de forma gratuïta a través del lloc web del museu. Al taller "La lletra compartida (l'ABC secret)", a càrrec d'Ana Isabel Román i Edu López, es proposen al públic adult cinc recorreguts per l'exposició ABC. L'alfabet del Museu de Bilbao. En una xerrada participativa, els dos artistes expliquen la seva relació amb les obres d'art i comparteixen coneixements propis del seu treball a partir de la seva experiència en el muntatge de la mostra.
Cicle de conferències organitzat amb la Fundació Amics del Museu del Prado Des de l'any 1998 té lloc una de les activitats més reconegudes del museu, per la qualitat i interès dels temes i pel prestigi dels ponents que participen en aquests cicles, que ensenyen al nostre públic aspectes relacionats amb la col·lecció i la història del Museu del Prado. A les 21 edicions celebrades, s'han matriculat més de tres mil assistents. En el curs 2018/2019 es va celebrar -amb aforament complet- el cicle "L'art fantàstic", que va servir a més com a homenatge pòstum a Francisco Calvo Serraller, director de la Fundació, que va morir el novembre de l'any passat.
Beques BBK-Museu d'Investigació artística Dins de la tasca de recerca pròpia del museu, des de 1982 es convoca un concurs bianual dirigit a estudiants universitaris amb postgrau i inscrits en cursos de doctorat per a la concessió de dues beques de recerca que tenen com a objectiu estimular estudis i investigacions sobre temes rellevants en les col·leccions del museu i, de manera més específica, sobre art basc. Les beques tenen una durada d'un any i la seva dotació mensual és de 1.000 . Per 2019 es va acordar l'ampliació durant un any de la beca 17/18 concedida a David Font Adrián amb el tema Trobades i desencontres i esteles del Grup Emen. Art en Bizkaia (1966-1980).
El Museu de Belles Arts de Bilbao amb el patrocni de BBK presenta durant l'estiu de 2019 una gran mostra retrospectiva dedicada al pintor Ignacio Zuloaga (Eibar, Guipúscoa, 1870-Madrid, 1945), considerat en el seu temps l'artista espanyol més important i amb major projecció internacional . La pintura de Zuloaga va inaugurar al començament del segle XX una nova manera d'entendre la figuració, amb una estètica molt personal que uneix els elements populars i les referències clàssiques amb els llenguatges d'avantguarda i la tradició de l'escola espanyola.
Composta per prop d'un centenar de pintures, l'exposició és la primera retrospectiva organitzada sobre el conjunt de la trajectòria del pintor des de 1990 mostrant exemples dels seus primers anys fins al moment de la seva consagració nacional i internacional. La profunda investigació portada a terme en els últims anys ha permès mostrar per primera vegada al públic moltes obres i facetes desconegudes de l'artista.
A les obres mestres del pintor conservades al museu de Bilbao -Retrat del comte de Villamarciel (c. 1893), El cardenal (1912) o Retrat de la comtessa Mathieu de Noailles (1913), entre d'altres-, se sumen préstecs de particulars i institucions properes, com el Museu Ignacio Zuloaga de Pedraza (Segòvia), el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia de Madrid o el Museu Nacional d'Art de Catalunya, i internacionals, com la Hispanic Society de Nova York, el Musée d ' Orsay de París, la Galleria Internazionale d'Art Moderna di Ca'Pesaro a Venècia o el Museu Franz Mayer de Mèxic.
El comissariat conjunt de Javier Novo González, cap del Departament de Col·leccions del museu, i Mikel Lertxundi Galiana, investigador, ha fonamentat aquesta gran mostra retrospectiva, el catàleg que l'acompanya i el vast aparell documental que permetrà al públic comprendre millor la dimensió aconseguida per el pintor: llibres, revistes, fotografies, cartes i altres documents mostraran tant la faceta humana com el fenomen de masses que va ser Zuloaga.
A la imatge, obra de Zuloaga.
GC_Banner_TotArreu_Bonart_180x180DP_Bonart-180x180

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px