0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px

Exposicions

"Art sonor?" o escoltar amb els ulls i el cos

\

Al pati interior de la Fundació Miró, la preciosa olivera solitària emet uns sons que semblen piulades. Però no cal ser un ornitòleg expert per desxifrar de quina espècie es tracta. Són pius humans; la veu de l’artista Louise Lawler (Nova York, 1947) que recita, com un ocell, el nom i cognoms de 28 homes, artistes contemporanis de reconegut prestigi internacional. És l’obra Birdcalls (1971 – 1981) que dona inici -o posa final- a l’exposició Art sonor?

La mostra, patrocinada per la Fundación BBVA, s'articula com un recorregut que segueix la petjada de l'element sonor en les arts plàstiques del segle xx, sota el guiatge del comissari Arnau Horta, reconegut expert en la creació sonora contemporània. El projecte es desplega en cinc àmbits que aborden des de l'element sonor com a font d'inspiració per als artistes visuals fins a l'art sonor com a possible categoria estètica, passant per la partitura com a espai d'experimentació, el cos com a dispositiu d'escolta o el silenci com a element discursiu i conceptual. Art sonor? aplega setanta peces, entre pintures, gravats, dibuixos, escultures i instal·lacions, que il·lustren la contínua i rica conversa que històricament han mantingut les arts plàstiques amb el so.

La selecció abasta un ampli arc temporal que va des de finals del segle xix fins a l'actualitat amb obres de trenta-sis artistes d’arreu del món, com James Abbott McNeill Whistler, Marcel Duchamp, Sonia Delaunay, František Kupka, Joseph Beuys, John Cage, Laurie Anderson, John Baldessari, Tres o Joan Miró, entre d’altres. L'univers plasticosonor de Rolf Julius (1939-2011), mai fins ara desenvolupat en cap mostra a Espanya, té una presència destacada a Art sonor?, coincidint amb el vuitantè aniversari del naixement d'aquest artista alemany.

Art sonor? recull el seu títol del text fundacional de Max Neuhaus (1939-2009), traduït per primera vegada al castellà i al català per a la publicació que acompanya la mostra i que inclou altres articles fonamentals sobre la qüestió, així com noves aportacions d’acadèmics reconeguts i el testimoniatge directe d'artistes i galeristes.

L’exposició s’inaugura el 26 d’octubre i es pot veure fins al 23 de febrer de 2020 i es completa amb un programa específic d’activitats per a totes les etapes educatives i per al públic familiar i general.

A la imatge, una visitant experimenta l'obra "Beethoven's Trumpet (with Ear) Opus #133" de John Baldessari; una de les 70 peces que conformen l'exposició. 

Baner-generic-180x180_Bonart_banner-180x180_FONS-AVUI-90

Et poden
Interessar
...

0324-banner-bonart-Racisme-1280x107px