JP_Bonart-1280x150px-Online-

Exposicions

“El periple del set” de Pere Bellès al Museu de l’Empordà

“El periple del set” de Pere Bellès al Museu de l’Empordà
bonart figueres - 01/12/13

Pere Bellès presenta El periple del set del 23 de novembre del 2013 al 26 de gener del 2014 en el Museu de l’Empordà de Figueres. El periple del set va néixer amb una beca AGITA de suport a la creació, concedida el 2010, i que es va materialitzar a la Casa dels Forestals de Sant Martí d’Empúries, a l’Alt Empordà, quan Bellès hi va fer una estada de tres mesos en el marc de la Beca Primavera de l’Ajuntament de l’Escala, en la seva edició de 2011. En aquest lloc d’arribada de la cultura grega a la península Ibèrica, Bellès va prendre com a eix de treball un text del segle II, el tractat de Claudi Ptolemeu Geographia, un compendi de l’astronomia i geografia hel·lenistes que van fixar el model del món des de l’antiga Grècia fins al Renaixement.

Redactat per aquest geògraf, matemàtic i astròleg que va viure a Alexandria, el llibre dóna forma científica a l’explicació filosòfica de l’univers proposada prèviament per Plató i Aristòtil. L’anomenat univers aristotèlic-ptolemaic va pautar la imatge del món durant quasi 1500 anys.

Geographia, construït com un compendi d’accidents geogràfics i ciutats del Mediterrani, conté una imatge completa del que, en aquells anys, era el món conegut. Roma, Petra, Gaza, Myrra, Eretria, Mycenae, Bizacina, Emporia... De les 8.000 coordenades geogràfiques recollides per Ptolemeu, Pere Bellès va seleccionar les 3.000 poblacions de la ribera Mediterrània.

Pere Bellès (Terrassa, 1965) viu i treballa a Cadaqués. Format en arts aplicades i disseny a l’Escola d’Art de Terrassa, ha participat en tallers de noves aplicacions pictòriques, fotografia i electrònica interactiva en espais com Bilbaoarte a Bilbao i Hangar a Barcelona, entre altres. La seva obra pictòrica, gràfica i objectual ha estat àmpliament exposada des de finals dels anys noranta. Bellés ha produït una àmplia obra gràfica i pictòrica, però també ha elaborat escultures de grans dimensions i petits objectes. Una obra que acostuma a organitzar en sèries com una forma d’ordenar el procés creatiu. Entre les seves exposicions recents, destaquen la de la Galeria Iturria, de Cadaqués (2013), el Bòlit de Girona (2013), Les Bernardes de Salt (2013) del Museu de Cardedeu (2011-2012) i el Col·legi d’Arquitectes de Barcelona (2010), els 90 m2 de mural de l'Hospital Sant Joan de Déu (2012) així com la seva instal·lació mural de 80 m2 participada per els 2700 estudiants de la població, a l’espai cultural Tèxtil Rase de Cardedeu (2012) i la de 200 m2 a l’estació de la Sagrera de la línia 9 del Metro de Barcelona (2010).

Pere Bellès acostuma a treballar partint de les petjades humanes en el territori. La seva és una obra amb un fort component processual que pren arquitectures i planimetries d’urbanisme per fragmentar-les, desplaçar-les i aplicar-hi noves abstraccions. Si bé el treball arquitectònic ja parteix d’una reducció, Bellès li n’aplica una de nova. Una doble conceptualització que formalitza en diferents formats, amb un llenguatge visual minimalista i un cromatisme d’una gran eficàcia. Proper a l’abstracció neoplàstica, el mètode creatiu participa del gust contemporani pel treball d’arxiu, la documentació i el compendi. Si en altres projectes la base de treball de Pere Bellès ha estat arquitectònica i urbanística, El periple del set parteix de l’arqueologia, la cartografia i el món clàssic.

JP_Bonart-180x180-Online_canal-mnactec-180-180

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1