banner_aire_bonart_horitzontal

Convocatòries

El Museu de Terol acull l'entrega de les XIII Beques Endesa

El Museu de Terol acull l\'entrega de les XIII Beques Endesa
bonart terol - 21/10/13

La Diputació de Terol i la Fundació Endesa han lliurat el dia 21 d’octubre del 2013, en el Museu de Terol, les XIII Beques Endesa als quatre artistes seleccionats pel jurat el passat mes de setembre: Andrea Canepa, Maria Jesús González, Aitor Lara i Sergio Prego. A aquesta labor de mecenatge artístic, que es perllongarà durant els propers dos anys, es destinarà un total de 88.000 euros.

El balanç de la participació obtinguda, 490 artistes en les Beques Endesa, permet parlar d'un èxit qualitatiu i quantitatiu d'aquestes convocatòries. D'altra banda, la selecció de becaris realitzada pel jurat ens confirma una aposta majoritària per aquells creadors que expliquen ja amb una trajectòria estimable però que requereixen un impuls que consolidi i afavoreixi la seva creativitat. En qualsevol cas, aquest respatller econòmic permetrà que duguin a terme els seus projectes creatius artistes d'interès, tant emergents com uns altres que compten amb ja una major experiència.

Amb edats que oscil·len entre els 30 i els 44 anys, tots becaris de la tretzena convocatòria de les Beques Endesa han obtingut l'aval del jurat per la qualitat, originalitat i interès dels seus respectius projectes i la confiança en què sabran llaurar-se un lloc propi en el panorama de l'art contemporani.

Les Beques Endesa constitueixen una iniciativa cultural, sorgida en 1989 de la col·laboració entre la Fundació Endesa i la Diputació de Terol, que pretén fomentar la creativitat en els seus diversos camps i recolzar la labor artística. La dotació de les quatre beques concedides ascendeix a 22.000 euros cadascuna, amb un període de durada de dos anys, per la qual cosa se situen entre les més importants ajudes a la creació artística existents dins del panorama cultural espanyol.

Andrea Canepa (Lima, Perú, 1980) resideix a València i és Màster en Arts Visuals i Multimèdia per la Universitat Politècnica de València. Compte en la seva trajectòria amb 2 exposicions individuals i 25 col·lectives. També ha obtingut diversos premis i beques que li han permès formar-se a Berlín i Londres. La seva obra està present en la col·lecció de l'IVAM i en la col·lecció de dibuix de DKV Seguros. Madrid, València, Murcia, Lima, Berlín, Barcelona són algunes de les ciutats on ha exposat. El projecte pel qual Andrea Canepa ha obtingut la Beca Endesa 2013 es titula “Tots els carrers de l'any”. Consisteix en la realització d'una sèrie de 365 dibuixos a tinta xinesa, aquarel·la i retolador. Segons l'artista, “la idea va sorgir en descobrir que, al voltant del món existeixen carrers nomenats per commemorar cadascuna de les dates del calendari. Cada dibuix mostra el carrer i inclou un petit paràgraf amb el seu nom, ubicació i una curta explicació de l'esdeveniment que motiva el seu nom. He decidit cenyir-me solament a carrers a Llatinoamèrica. Sent peruana és un context que m'interessa revisar i posar en qüestió”. En resum, el projecte artístic d'Andrea Canepa pretén qüestionar, a través d'aquesta citada sèrie de dibuixos, els mecanismes que existeixen darrere de la construcció de la memòria històrica oficial i de les diferents identitats nacionals en el present.

María Jesús González (València, 1978) és llicenciada en Belles arts per la Universitat Politècnica de València. Posseeix també el Diploma d'Estudis Avançats per aquesta universitat. Forma grup artístic amb Patricia Gómez. Ha realitzat 4 exposicions individuals i 30 col·lectives. En la seva trajectòria cal anotar també diverses beques i premis, com el premi de fotografia de 2010 de “El Cultural” de “El Mundo” o el Premi Cutlog 2009 de la Fira d'Art Contemporani de París. La seva obra està present en col·leccions de museus, fundacions i altres entitats de València, Sevilla, Madrid, Viena, Palma de Mallorca, Salamanca o Filadèlfia. El projecte artístic que ha plantejat María Jesús González, i que li ha permès obtenir una de les Beques Endesa 2013, es titula “Somnis en trànsit”. L'objectiu general del projecte se centra a documentar i recuperar, per mitjà de l'estampació mural, la fotografia i el vídeo, les petjades escrites que les persones migrants van deixar sobre les parets dels llocs que van ser passant tant en origen (Centre de detenció de Nouadhibou i far de Cap Blanco, a la ciutat de Nouadhibou, Mauritània) com en destinació (CIES oficials i no oficials de Canàries). Es tracta així de generar, en últim terme, un arxiu físic i documental que permeti conservar la memòria i la història de les persones en trànsit que utilitzen la ruta que parteix des de les costes occidentals africanes fins a les Illes Canàries.

Aitor Lara (Baracaldo, 1974) resideix a Sevilla. És fotògraf, encara que va cursar estudis Filosofia a la Universitat de Sevilla. Posseeix, entre altres premis, el de Fotografia “Juana d'Aizpuru” en 1999. Ha obtingut també diverses beques per a la realització del seu treball artístic, com la Beca Ruy de Clavijo de la Casa Àsia en dues edicions o la Beca Fundació Art i Dret en 2010. Les seves fotografies han estat exposades en nombroses ocasions en ARC i en PhotoParís. Compte en el seu haver-hi amb 9 exposicions individuals i 16 col·lectives. El projecte artístic pel qual Aitor Lara ha obtingut la Beca Endesa 2013 consisteix en un assaig fotogràfic de retrat documental entorn de la vigència interpretativa del concepte de màscara. Aquest assaig ho integraran una sèrie de 30 fotografies i un audiovisual. A través d'aquest material, Aitor Lara pretén mostrar a l'espectador la profunda solitud i el desarrelament que arrosseguen moltes persones en les societats contemporànies de diferents àrees del món. Una crisi de valors que, en opinió del fotògraf, “genera noves formes i processos en la recerca d'identitat, noves vies d'interpretar-se, amb nous sentits de la transcendència, que actuen també, en ocasions, de matalàs espiritual”.

Sergio Prego (Sant Sebastià, 1969) és llicenciat en Belles arts per la Universitat del País Basc. Té una trajectòria artística molt estimable, acreditada per 13 exposicions individuals i més de 40 col·lectives. La seva obra ha pogut contemplar-se en galeries i museus de Bilbao, Barcelona, Madrid, Nova York, Colònia, Siena, Nàpols Berlín, Basilea, León, Torí, Màlaga i València, entre altres ciutats. Entre els reconeixements obtinguts, destaca el premi Gure Artea del Govern Basc en la seva edició de 2012. El treball artístic de Sergio Prego té sempre un caràcter experimental i en ell empra tant el vídeo, l'escultura i les instal·lacions per reflexionar sobre el cos i l'espai. No en va en les seves obres, Prego planteja alterar les convencions que regeixen la relació entre espai i temps, entre el cos humà i el seu entorn. El projecte que ha obtingut la Beca Endesa 2013 planteja, segons el propi artista, “la creació d'un dispositiu expositiu compost per una sèrie d'unitats pneumàtiques que en el seu interior albergaran dibuixos i escultures producte d'un treball de laboratori”. L'objectiu del projecte és, en opinió de Prego, “el desenvolupament d'una investigació entorn del concepte de plasticitat”. L'artista tracta així d'aconseguir “l'establiment de noves categories estètiques i la seva expressió plàstica, al mateix temps que incentiva la construcció d'un àmbit conceptual per a la gestió i comunicació de l'activitat artística”.  

A la imatge, els quatre guanyadors de les Beques Endesa.

Baner-generic-180x180_BanerRocas180x180

Et poden
Interessar
...

Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1