Banner-Consuelo-Kanaga-1280x150px_v1-cat-1

Biblioteca

"Jordi Vallès. Des del cercle vermell" de Francesc Miralles

\

El crític i historiador de l’art, Francesc Miralles presenta el volum 35 de la Col·lecció Tamarit de Viena Edicions coeditat per la Diputació de Tarragona (Museu d’Art Modern). El llibre és una panoràmica exhaustiva sobre una de les figures més destacades en l’àmbit de la poesia visual i l’acció poètica del nostre país. Jordi Vallès (1930-1990) no es cansà mai d’empènyer el seu ideal. Per ell l’estètica era un valor absolut que, amb la seva força i intensitat, marca els homes i els aboca a un estadi d’equilibri interior. Revolucionari i compromès, idealista i utòpic, entusiasta i dinàmic, Vallès fa mà d’un llenguatge construït amb figures geomètriques elementals –una tria que respon a la voluntat clara de distància amb els moviments imperants. Vallès entén la literatura com a concepte lligat a la vida, indestriable, des d’una perspectiva oberta i transversal que fuig dels encasellaments i les sales d’exposicions. La vida és al carrer, la poesia també.

Francesc Miralles treu l’insòlit personatge de Jordi Vallès de l’anonimat i la marginació que l’engabiava fins ara i el reconstrueix com li és merescut. El seu treball en àmbits aliens als circuits artístics oficials dels anys seixanta i setanta i la seva independència personal no es contradiuen en absolut amb la potència del seu joc visual ni amb l’impacte del seu missatge a través de la forma triada. De la pintura al signe. Del pedagog a l’artista. Situat a la frontera del disseny, l’escriptura, la pintura, la fotografia, el simbolisme, la música i el cartellisme, Jordi Vallès és el rei desconegut de la paraula i la icona, al costat dels populars Joan Brossa o de Carles Camps i Mundó.

El llibre ofereix un annex amb els textos traduïts al castellà i a l’anglès. Al pròleg del poeta i teòric de la poesia visual Xavier Canals, l’abecedari és l’encarregat d’oferir les vint-i-cinc raons per escriure aquest estudi sobre Jordi Vallès i per reivindicar-lo. Canals defineix Vallès a través de conceptes com ara entusiasme, ètica, atreviment, categoria, llibertat i profunditat. Des del cercle vermell comença amb un estudi biogràfic que Miralles dedica a Vallès, un artista que s’agegantava a mesura que passaven els anys. El llibre explica –amb excelsitud– molts dels poemes visuals i els poemes-acció de Jordi Vallès. Connotat per la llegenda dels seus inicis i la fidelitat al seu programa-destí, Vallès és concepte i és sensació. Un artista que vol canviar la majoria de coses (entre aquestes, l’ordre establert) i ho fa a través de la sensibilitat: per a Vallès, l’artista és el personatge que té per missió sensibilitzar les persones vers l’estètica, vers la bellesa, per evolucionar-los cap a una nova ètica. En conseqüència, l’obra ha de ser un element obert i dinàmic.

Jordi Vallès entén la poesia com aquell llenguatge en què s’expressen la imaginació i la part lúdica de l’individu.

Impremta Pages - banner-180x178Nial nou-180x178

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88