9 febrer 2012
Fires Madrid

ARCOmadrid 2012 ha presentat la fira que se celebrarà del 15 al 19 de febrer

bonart

Avui, s’ha presentat a Madrid la 31ª edició de la Fira, amb la presència de Luis Eduardo Cortés, president del Comitè Executiu d’IFEMA; José María Álvarez del Manzano, president de la Junta Rectora d’IFEMA; Fermín Lucas, director general d’IFEMA; Dirk Jan Nieuwenhuis, Ministre plenipotenciari de l’Ambaixada del Regne dels Països Baixos, i Carlos Urroz, director d’ARCOmadrid.
Madrid serà un any més punt de trobada per a professionals de l’art contemporani de tothom, amb motiu de la 31ª edició d’ARCOmadrid, que organitza IFEMA, se celebra del 15 al 19 de febrer en Fira de Madrid.

Els pavellons 8 i 10 de la Fira de Madrid reuneixen les propostes de 160 galeries internacionals al Programa General, i 62 als programes comisariados. D’aquesta manera, Focus Països Baixos acull la participació de 14 galeries neerlandeses; Opening, una selecció de 25 europees, i Solament Projectes: Focus Llatinoamèrica, de 23 galeries del continent americà.

ARCOmadrid segueix actuant com a espai d’intercanvi entre Llatinoamèrica i Europa. En aquest sentit, una de les grans novetats que serà pol d’atracció de prestigioses personalitats de l’art, serà la I Trobada de Museus d’Europa i Llatinoamèrica, dirigit per Agustín Pérez-Ros –director del MUSAC, León- i Marcelo Mattos Araujo –director executiu de la Pinacoteca de Sao Paulo-. Aquesta trobada reunirà noms com Chris Dercon, Director de la Tate Modern, Londres; Manuel Borja-Villel, Director del Museu Nacional Centre d’Art Regna Sofia, Madrid; Hans-Michael Herzog, Director i Comissari de la Col·lecció Donar-vos Latinamerica, Zurich; Alfred Pacquement, Director, Musée national d’art moderne/Centri de création industrielle, Centri Pompidou, París, i Graciela de la Torre, Directora, Museu Universitari Art Contemporani MUAC, Mèxic. Igualment, el Fòrum Col·leccionisme atraurà a destacats professionals com Han Nefkens; Mera i Don Rubell; Joop van Caldenborgh; Farhad Farjam i Eugenio López, i les Trobades Professionals, a personalitats de l’art de primera línia com Marc-Olivier Wahler, director del Palais de Tòquio; James Lingwood, co-director, Artangel de Londres; Bartomeu Marí, director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba); Lynne Cooke, sotsdirectora de conservació, investigació i difusió del Museu Regna Sofia; Inti Guerrero, director artístic de TEOR/ètica, de San José (Costa Rica), i RMS L’Associació, juntament amb Tania Pardo, comissària independent.

El foment del col·leccionisme centrarà també el Programa First Collector, que coordinat per Elisa Hernando, de la consultora Art Global, oferirà per segon any consecutiu en el marc de la Fira assessorament per iniciar col·leccions i adquirir obres en ARCOmadrid.

ARCOmadrid 2012 reuneix les propostes de 160 galeries al seu Programa General, a les quals se sumen 62 dels programes comisariados. Un total de 215 galeries, de 29 països, que mostren el millor de l’art contemporani. A més, dues novetats destacades en aquesta edició, emfatitzen la zona expositiva de la Fira. Artista Destacat, una aposta que recull la qualitat d’ARCOmadrid com a espai de descobriment de nous artistes i com a autèntic fòrum de presentació dels programes de les galeries. En aquest sentit, totes elles han estat convidades a desenvolupar una presentació especial d’un artista, informació que ha estat recollida en una nova publicació, Llibre d’Artistes. També novetat és el programa Sol Objects, que reuneix dotze projectes, escultures i instal·lacions de gran format, exposats en tres espais de la Fira. Una enorme escultura de Jaume Plensa, una instal·lació realitzada a força de llaunes de conserva per Marius Engh o la reproducció d’una escala neoyorkina d’Isidro Blasco són algunes de les obres que integren aquesta nova proposta expositiva.

Un dels principals atractius d’aquesta edició de la Fira ve de la mà de Focus Països Baixos, un projecte que ha comptat amb la col·laboració de Mondriaan Fund i de l’Ambaixada dels Països Baixos a Espanya, així com amb la participació del comissari Xander Karskens, responsable de la col·lecció i del programa d’art contemporani internacional del Museu Trobin en Haarlem, que ha estat l’encarregat de la selecció de les 14 galeries neerlandeses que participen al programa País Convidat. Aquest projecte, que serveix per apropar a Madrid als agents més rellevants del col·leccionisme, el comisariado i la crítica d’art dels Països Baixos, es completa amb The Dutch Assembly, comisariado per l’oficina curatorial Latituds (Max Andrews i Mariana Cánepa Lluna). Un espai específic en ARCOmadrid, que acull la participació d’institucions culturals i artístiques neerlandeses, i on se celebren performances, xerrades i projeccions, entre altres activitats orientades a fomentar la interacció amb els visitants.

A més, la presència d’art dels Països Baixos a Madrid s’estén pels principals museus i centres d’art de la ciutat amb exposicions, cicles i propostes, com la que acull el Museu Reina Sofia, amb l’exposició del pintor René Däniels, en el Palau de Velázquez, i una performance de Falke Pisano, en el propi museu; La Casa Encendida, amb una exposició col·lectiva d’artistes neerlandesos; el Museu Museu Thyssen-Bornemisza, amb Mondrian, De Stijl i la tradició artística holandesa; Escorxador Madrid, que acull la mostra de Navid Nuur i una projecció d’obres de Nathaniel Mellors i Gabriel Lester, en la Cineteca; i el CA2M Centre d’Art Dos de Maig, l’exposició de l’artista Aernout Mik. Finalment, Països Baixos també té presència en el nou projecte AfterARCO, que ofereix activitats en diferents espais de Madrid (projeccions, actuacions musicals, etc.).

La Fira presenta novament la secció Opening: joves galeries europees, dirigida a galeries de diferents països d’Europa amb menys de set anys de trajectòria. Aquest programa va tenir un gran èxit en l’edició passada i un bon nombre de les galeries emergents que van participar han sol·licitat repetir la seva presència en la Fira. En aquesta ocasió la selecció de galeries ha estat realitzada per Manuel Segade, comissari i crític d’art, qui ha escollit un total 25 galeries de deu països europeus, incloent dues neerlandeses, propostes pel comissari Xander Karskens.

Per la seva banda, la secció Solament Projects: Focus Llatinoamèrica serà una bona oportunitat per conèixer les creacions i projectes de joves artistes llatinoamericans. En aquesta edició, el programa es planteja, més que mai, com un espai d’investigació de la creació a Amèrica Llatina, gràcies a la complicitat de l’equip de sis comissaris col·laboradors d’ARCOmadrid: Cauê Alves (Brasil), Sonia Becce (Argentina), Patrick Charpenel (Mèxic), Alexia Dumani (Costa Rica), Manuela Moscoso (Colòmbia/Equador) i José Ignacio Roca (Colòmbia), els qui han seleccionat 23 artistes d’onze països llatinoamericans, al costat de la col·laboració de l’AECID, Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al desenvolupament.

Els col·leccionistes, professionals i altres convidats de la Fira tindran el seu lloc de trobada a la sala VIP d’ARCOmadrid, que aquest any ha estat dissenyada per Teresa Sapey + IKEA, guanyadors del concurs d’idees realitzat en col·laboració amb AD Architectural Digest.

A més, els visitants podran gaudir d’altres espais com la Sala Amics d’ARC, un àrea de descans on es combina, una selecció de la fotografia contemporània, en tres zones diferenciades: una dedicada a la Col·lecció BESart del Banc Espirito Sant; una altra, als Recorreguts Fotogràfics ARC, i una tercera que mostrarà 11 obres que Mira Bernabeu va realitzar en la Fira en l’any 2010, amb mobles del segle XX cedits per L.A. Estudi i Gandía Blasco. Igualment, seran punt de descans l’espai d’illycaffe, un projecte realitzat en col·laboració amb l’artista Michelangelo Pistoletto; l’Heineken® Art Plein, un espai de disseny al més pur estil de les places holandeses, amb llocs de flors, quioscs de premsa i cervesa, jardins verticals i bicicletes, a més dels espais Shushita, Bombai Sapphire Lounge i Coca Cua Light. Com a novetat, aquest any la Fira acollirà l’ARCOkids, un espai dedicat als més petits on, amb la col·laboració de la Fundació Petit Desig, es realitzen tallers per fomentar la creativitat de nens entre els 4 i 14 anys.

La transferència de coneixement i l’intercanvi d’idees i experiències, també s’obrirà espai en la Fira a través del Fòrum d’Experts, que contempla un Fòrum sobre Col·leccionisme, que inclou taules rodones coordinades, 2 per Rosa Martínez, i una per Peter Doroshenko, així com quatre casos d’estudi sobre col·leccionisme: Col·leccions corporatives d’art contemporani, dirigit per Aline Licito, directora International Association of Corporate Collections of Contemporary Art IACCCA, de París i Sabrina Kamstra, presidenta Netherlands Association of Corporate Art Collections VBCN, Ámsterdam; Art Advisors en la construcció d’una col·lecció, per Amy Goldrich, advocada i col·leccionista; Els grups de compra d’art contemporani a Bèlgica, coordinat per la Neos Collection, i una última que presentarà una selecció de col·leccions espanyoles que recolzen a l’art des de visions ampliades del concepte de col·leccionar com la creació d’espais d’exposició, la fundació de premis o de màsters de formació.

D’altra banda, després de l’èxit en la passada edició i amb el suport d’AC/I -Acció Cultural Espanyola-, les Trobades Professionals reuniran a personalitats convocades per Marc-Olivier Wahler, director del Palais de Tòquio; James Lingwood, codirector d’Artangel; Bartomeu Marí, director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba); Lynne Cooke, sotsdirectora de conservació, investigació i difusió del Museu Regna Sofia; Inti Guerrero, director artístic de TEOR/ètica, de San José (Costa Rica), i RMS L’Associació, juntament amb Tania Pardo, comissària independent. Una plataforma única per a l’anàlisi i debat entorn de l’objecte artístic, la seva producció, creació, apreciació i presentació. Igualment, se celebrarà un Fòrum Obert, amb la col·laboració de la Fundació Banc Santander, que contempla taules convocades per importants institucions culturals com l’Institut Italià de Cultura de Madrid; Goethe-Institut i Casa Àsia, entre unes altres.

ARCOmadrid es converteix en el marc del lliurament de diversos guardons que reconeixen la creació artística, el col·leccionisme i el treball de joves artistes. D’una banda, l’Associació Amics d’ARC atorga els Premis “A” al Col·leccionisme, que en aquesta ocasió distingeixen les col·leccions de la Fundació Banc Santander, en la categoria de Col·leccionisme Corporatiu; la Col·lecció Han Nefkens de Països Baixos, en Col·leccionisme Internacional, i la Col·lecció Victorino Rosón, en la categoria de Col·leccionisme Privat. D’altra banda, la IX edició del Premi Arquejo Comunitat de Madrid per a joves artistes, premiarà la millor obra d’arts plàstiques exposada en la Fira i realitzada per artistes menors de 40 anys. Igualment, es convoca la II edició del Premi Heineken-CA2M, i la V edició del Premi illy Sustain Art, que promociona el treball de joves artistes llatins que participen al Programa Sol Projects. Durant la Fira es fallarà el Premi ARCOmadrid/BEEP d’Art Electrònic, que en la seva VII edició busca promoure la investigació, producció i exhibició de l’art vinculat a les noves tecnologies. Finalment, l’escola de fotografia i centre d’imatge EFTI, al costat d’un jurat, ha seleccionat a quatre dels seus alumnes per ser els fotògrafs oficials d’ARCOmadrid –Olivier Roma; Eduardo Santamaría; David Schäfer i el duo format per Lusi Alda i Miguel Rojo-.

Per primera vegada, se celebra el programa AfterARCO, una iniciativa que projectarà la fira i les seves activitats a la ciutat transcendint als seus espais la vitalitat de l’art contemporani. Així, diversos espais de Madrid acolliran projeccions d’artistes com Eugenio Ampudia; Guido van der Werve; Jeroen Kooijmans; Lernet & Sander; Pablo Valbuena i Ruth Gómez, intervencions en l’espai urbà, com la de Nico Munuera a la plaça de Cibeles, i concerts de, entre uns altres, Martin Creieu Band i Planetes DJ. A tot això, se sumen les exposicions que Madrid ha preparat per a l’ocasió com la de l’artista germà Hans Haacke i l’espanyol Muntadas, en el Museu Regna Sofia; les pintures de la Rubell Family Collection, en la Fundació Banc Santander, i les col·leccions d’art contemporani de MACBA-Fundació La Caixa, en Caixa Forum, entre moltes altres.

Com cada any, la proposta expositiva està recollida en el Catàleg Oficial d’ARCOmadrid 2012., que a més pot descarregar-se en la Web (www.arco.ifema.es), igual que l’infoARCO i el Llibre d’Artistes. A més, està disponible l’aplicació gratuïta per iPhone, iPad i Android.

A la foto, Carlos Urroz, director de ARCOmadrid;  Fermín Lucas, director general d’IFEMA; José María Álvarez del Manzano, president de la Junta Rectora d’ IFEMA; Luis Eduardo Cortés, president del Comité Executiu d’IFEMA;  Dirk Jan Nieuwenhuis, ministre plenipotenciari de l’Ambaixxada dels Països Baixos i  Raúl Díez, director de comunicació d’IFEMA, avui a la presentació d’ARCOmadrid.  

Etiquetes:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscripció edició en paper

50 € i l'edició digital gratuïta
4 números a l'any

SUBSCRIU-TE

Subscripció edició digital

Rep la revista digital des de 25 €
4 números a l'any

SUBSCRIU-TE
agenda
d’exposicions
catalunya, catalunya nord,
illes balears, país valencià,
andorra i aragó
bonart revista bonart actualitat bonart gestora bonart agenda
a dalt

c_Riera d'Oix, 12_17003 Girona_ 034 972 21 84 38 / 677 51 82 96

Política de privacitat   Política de cookies