Banner-Camara-domestica-1280x150px_v1-cat-1

Exposicions

50 anys de la moda "prêt-à-porter" en una exposició al Palau Robert

50 anys de la moda \
bonart barcelona - 20/06/13

Més de 300 peces s’exhibiran durant 10 mesos a l’exposició Barcelona prêt-à-porter, 1958-2008. Mig segle d’indústria i moda. Col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau, una gran passejada pel món de la moda que es podrà visitar del 27 de juny de 2013 al 30 de març de 2014 al Palau Robert. La mostra s’estructura  amb el material de la Col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau, una iniciativa sabadellenca creada el 2004.

La mostra, que té com a comissari  l’historiador i crític d’art Josep Casamartina i Parassols, creador conjuntament amb Anna M. Casanovas de l’esmentada col·lecció, l’organitza el Departament de la Presidència, amb la col·laboració del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. El mecenatge va a càrrec de la Fundació Banc Sabadell, Armand Basi i Desigual, el patrocini correspon a Pronovias, i hi col·labora Naulover.

Aquesta gran exposició proposa una mirada retrospectiva a 50 anys de la història recent de la moda prêt-à-porter a Barcelona, punt de referència internacional. Uns anys en què es va implantar i consolidar el disseny  i la confecció de roba seriada. El fenomen, al qual es van sumar les cases d’alta costura, les empreses confeccionistes de low cost, petits tallers, creadors i boutiques, va donar un impuls a la indústria tèxtil de Catalunya, molt important en aquella conjuntura per a l’economia catalana.

És la primera vegada que es fa una mirada amb caràcter retrospectiu a la moda catalana dels darrers 50 anys, amb la presentació de peces d’indumentària corresponents a les cinc dècades que contempla l’exposició, a més d’imatges d’arxiu i filmacions. En l’exposició s’hi inclouran els dissenyadors més rellevants, però també les marques, els confeccionistes i els petits tallers, per tal de donar una visió àmplia del tema.

L’expressió prêt-à-porter significa (“a punt per portar”) i es va manllevar de l’anglès ready to wear. Designa un sistema de fabricació seriada de peces de vestir per a un públic universal; va començar als Estats Units i Alemanya a finals del segle XIX per a roba de feina.

La proposta expositiva segueix una cronologia en què  es fa esment dels fets més rellevants  pel que fa al món del tèxtil i la moda femenina a Catalunya, les marques, els dissenyadors, l’evolució de la indústria, els nous salons i les passarel·les. Els continguts es reforcen amb imatges  i vestits  de cada moment de la història de la Col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau.

L’exposició també vol retre homenatge a grans fotògrafs de la moda, noms com ara Oriol Maspons, Manuel Outumuro, Antoni Bernat, Colita, J. M. Ferrater, Jaume de Laiguana, Leopoldo Pomés, Daniel Riera, Joseph Hunwick, Gianni Ruggiero o Philippe Drégui, que són presents a la mostra amb alguns dels seus treballs.

La Col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau, Col AdM, és una iniciativa sabadellenca, creada l’any 2004, per Josep Casamartina i Parassols i Anna M. Casanovas Crusafont, que es nodreix, bàsicament, de donacions i que té per objectiu recopilar, estudiar i difondre el patrimoni tèxtil i la moda a partir de l’organització d’exposicions, la col·laboració amb museus i entitats, públiques i privades, i escoles de disseny, com també mitjançant l’edició de publicacions i el seu propi web: http://www.antonidemontpalau.com.

Durant els deu mesos de durada de l’exposició, es renovaran les peces de vestir dues vegades, l’octubre de 2013 i el gener de 2014, amb la qual cosa la xifra de vestits  superarà les 300 peces, i així es podran donar a conèixer noves marques i dissenyadors del propi fons de la Col. AdM o que es recopilin durant l’exposició.

També cal destacar que diverses escoles de disseny col·laboraran cada mes en la renovació del gran aparador de l’exposició, a la planta baixa del centre, per mostrar els treballs dels seus alumnes.

Aquesta nova exposició representa certa línia de continuïtat amb dues grans exposicions que s’han presentat al Palau Robert: la primera, dedicada a Pertegaz, l’any 2004-2005, en reconeixement a la seva trajectòria en el món de la moda,  i “Barcelona alta costura”, que es va presentar durant el 2011, centrada en l’època daurada de l’alta costura, i que també va ser muntada, com ara, a partir del fons de la Col·lecció tèxtil Antoni de Montpalau.

A les imatges, a dalt, Manuel Pertegaz, gavardina de pell per a Ledaspain, 1970 (Col. AdM) i a sota, Margarita Rivière, cartell Pop Girl per a Tuset Street, 1969. (Col.M. Rivière).

JP_Bonart-180x180-Online_canal-mnactec-180-180

Et poden
Interessar
...

GC_Banner_TotArreu_Bonart_817x88